Testvértelepülések

 

  Receptklub
Receptek
 
HÚSVÉTI VERSEK
Húsvéti szokások, tippek, ételek
Húsvéti hidegtál
  Húsvéti hidegtál töltött tojással, főt sonka szeletekkel
  Húsvéti hidegtál töltött tojással, füstölt kolbásszal
  Hidegtál töltött tojással, franciasalátával és májkrémes sonkatekercsekkel
  Franciasaláta
  Májkrémes sonkatekercs
  Hidegtál töltött tojással, franciasalátával és tormás sonkatekercsekkel
  Töltött tojás
Húsvéti levesek
  Tárkonyos bárányleves
  Bárányleves
  Tárkonyos sonkaleves
Húsvéti sonka
  Húsvéti sárga túró
  Sárga túró
Húsvéti sütemények
  Szakálas pogácsa receptje
Háromszínű csíkos szelet
Foszlós kalács
  Kalács másképpen
  Húsvéti sonkás kenyér
  Méteres torta
  Húsvéti muffin
  Locsolók kedvence
  Diós kosárka
  Húsvéti apró sütemény
Húsvéti tojás
Húsvéti nyúl
  Gombás nyúlgerinc
  Nyúl ragu
  Párolt nyúlcomb naranccsal
  Tűzdelt nyúlcombok rozmaringos vele sült burgonyával, pecsenyemártással
Húsvéti bárány
  Rozmaringos báránygerinc
Húsvéti szokások, tippek, ételek, receptek
A húsvét, a kereszténység egyik legnagyobb szent ünnepe, úgynevezett "mozgó ünnep". Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség március 21-én van, ehhez igazodik a húsvét időpontja. Ha a március 21-ei napéjegyenlőség időpontja olyan szombati napra esik amikor éppen holdtölte van, akkor abban az évben a húsvét március 22-én van. Tehát ez a legkorábbi nap, amikor elkezdődhet a húsvét. A csillagászati tavasz kezdetétől a legtávolabbi idopontra eső húsvét vasárnap pedig április 25-e lehet.
2008-ban március 23.-a húsvét vasárnapja.

Miért is olyan jelentős ünnep a húsvét?
A húsvét ünnepi előkészületei, a hagyomány szerint már hamvazószerdával megkezdődnek. Innentől kezdve 40 napig lemondunk az ételről - úgy, ahogy Jézus lemondott értünk életéről. Ez a fajta lemondás tulajdonképpen közösségvállalás, amely a vallásos embereknek alkalmat ad a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre. Ezáltal méltóképpen felkészülhetnek Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére.

A negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét, virágvasárnappal kezdődik. A nagyhét napjai Jézus jeruzsálemi eseményeihez kapcsolódnak, illetve a népszokások ezeket elevenítik fel.
Virágvasárnap a bevonulás napja. Ekkor az emberek pálmaágakkal, vagy barkákkal mennek a templomba. Nagycsütörtök, az utolsó vacsora és a tanítványok lábának megmosásának napja (ma ez a vendégszeretet jelképe). Nagypéntek, pedig Jézus keresztre-feszítésének napja, a gyászünnep. Nagyszombat azonban már a feltámadás jegyében zajlik. Elindulnak a körmenetek, a templomokban gyertyát gyújtanak és lezárul a böjt is.

Tulajdonképpen Nagyszombathoz tartoznak a jellegzetes ételek is, mint például a tojás, a bárány és a kalács. Húsvét vasárnap maga a feltámadás napja. Ekkor sokan megnézik a Napfelkeltét, majd a hagyomány szerint bárányt fogyasztanak. A bárányevés az "áldozati bárányságot", azaz Jézus halálát szimbolizálja. Ezért is nevezik ot a mai napig Isten bárányának.

A húsvét tehát - kinek ezért, kinek azért - ünnep. Ekkor minden lakásban sonka, kalács, tojás és torma kerül az asztalra.

Húsvéti hidegtál
Húsvéti hidegtál töltött tojással, főt sonka szeletekkel

Hozzávalók
Töltött tojáshoz:
10 tojás, két vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, két közepes nagy fej hagyma, fél vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.
A sonkához:
egy jó nagy darab ( 1 kg.-os ) füstölt sonka. Ha kapunk igazi füstölt árut, - nem olyan gyors páccal készített füstöltnek nevezett valamit - akkor nagyon finom húsvéti hidegtálat készíthetünk belőle.
Elkészítés:
A füstölt sonkát megfőzzük A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást.
Egy szép, hosszú tálra helyezzük a felszeletelt sonkaszeleteket, és köré helyezzük a töltött tojásokat.

Húsvéti hidegtál töltött tojással, füstölt kolbásszal

Ez is egy nagyon finom, mutatós hidegtál, és az egyik leggyorsabban elkészíthető vendégváró.
Hozzávalók
Töltött tojáshoz:
10 tojás, két vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, két közepes nagy fej hagyma, fél vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.
Füstölt kolbász:
Kb. 30 - 40 dkg. finom füstölt kolbász. A legjobb a házi, de elég finomakat vehetünk akár szeletelve is, ha előre nem gondoskodtunk a saját készítésű füstölt kolbászról (vagy nem volt kedvünk, időnk bíbelődni a kolbásztöltéssel).
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást, a füstölt kolbászt felszeleteljük.
Egy szép, hosszú tálra helyezzük a felszeletelt füstölt kolbászt, és köré helyezzük a töltött tojásokat.

Hidegtál töltött tojással, franciasalátával és májkrémes sonkatekercsekkel

Hozzávalók
Töltött tojáshoz:
5 tojás, egy vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.
A sonkatekercshez: 20 dkg gépsonka, fél vaj, két sertésmájkrém, mustár, só, bors.
A franciasalátához: 2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, egy majonéz, egy tejföl, só, bors, kevés porcukor, mustár,
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást a sonkatekercset és a franciasalátát.
Egy szép hosszúkás tálon elhelyezzük, úgy, hogy középen alulra egy csíkban elhelyezzük a franciasalátát, rátesszük a sonkatekercseket, és körberakjuk a töltött tojásokkal is. Nagyon szép hidegtálat kapunk, ami négy-öt személy részére bőven elegendő. Ha több vendéget várunk, készíthetjük dupla adagból is.

Franciasaláta

Hozzávalók
2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, egy majonéz, egy tejföl, só,bors, kevés porcukor, mustár
Elkészítés:
A répát, zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük, megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót is enyhén sós vízben megfőzzük. Az almát lehámozzuk, és felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és tartármártással elkeverjük.
A tartármártás: egy majonézt elkeverünk egy tejföllel, és mustárral, sóval, borssal, citrommal, porcukorral ízesítjük.

Májkrémes sonkatekercs

Hozzávalók
20 dkg gépsonka, fél vaj, két sertés májkrém, mustár, só, bors. Elkészítés: A sertés májkrémet felbontjuk, hozzáadjuk a vajat, mustárt, jól kikeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük.

Hidegtál töltött tojással, franciasalátával és tormás sonkatekercsekkel

Hozzávalók
Töltött tojáshoz:

5 tojás, egy vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.
A sonkatekercshez: 20 dkg gépsonka, majonézes torma, tubusos sajtkrém.
A franciasalátához: 2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, egy majonéz, egy tejföl, só, bors, kevés porcukor, mustár,
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást, a sonkatekercset és a franciasalátát.
Egy szép hosszúkás tálon elhelyezzük, úgy, hogy középen alulra egy csíkban elhelyezzük a franciasalátát, rátesszük a sonkatekercseket, és körberakjuk a töltött tojásokkal is. Nagyon szép hidegtálat kapunk, ami négy-öt személy részére bőven elegendő. Ha több vendéget várunk, készíthetjük dupla adagból is.

Töltött tojás

Hozzávalók
5 tojás, egy áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, kihulni hagyjuk, és meghámozzuk. A zsemlét beáztatjuk, és kicsavarjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A főtt tojásokat ketté vágjuk, és a közepéből a sárgáját egy tálba kiszedjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott hagymát, az áztatott zsemlét, egy kávéskanál mustárt, egy evőkanálnyi majonézt, és annyi tejfölt, hogy jól kenhető legyen.
Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk, az egészet összekeverjük. Keverés után megkóstoljuk, és ha szükséges még, tovább ízesítjük mustárral, sóval, borssal. Megtöltjük az így elkészített masszával a félbevágott tojásokat, és szépen tálra rendezzük őket. A maradék masszát mustárral, majonézzel ízesítjük, a tejföl többi részével elkeverjük, és a tojásokat leöntjük vele, vagy kis tálkában a tojások mellé helyezzük az asztalra.

Húsvéti levesek
Tárkonyos bárányleves

Hozzávalók: 6-8 személyre
80dkg csontos bárányhús
1,2dkg só, 1 citrom
8dkg vöröshagyma
1dl tejszín, 2 tojássárgája
1 babérlevél
4dkg vaj, 8 dkg liszt
8dkg sárgarépa
6dkg gyökér
4dkg zellergumó
8dkg főtt burgonya
2dkg liszt,» 1 tojás
5g tárkonylevél
0,2dl tárkonyecet
Elkészítés:
A tárkonyt és a hagymát felaprítjuk. A zöldségeket felszeleteljük. A húst kicsontozzuk, majd a csontokkal és a zöldségekkel együtt főzni kezdjük.
A vajon megpirítjuk a lisztet és a hagymát, majd berántjuk vele a levest. Utána a citromlevet, sót, tárkonyecetet és a tárkonyt belekeverjük.
A burgonyát áttörjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a sóval és az egész tojással, kis gombócokat készítünk belőle, és a leveshez adjuk.
Amikor puhára főtt, belekeverjük a tojássárgákkal kikevert tejszínt.

Bárányleves

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj,
három fej vöröshagyma szeletelve,
50-60 dkg báránycomb,
2 paradicsom darabokra vágva,
2 kávéskanál só,
1/2 kávéskanál törött bors,
5 dkg levestészta

Elkészítés:
A forró olajban süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a sót és a borsot, öntsünk rá 2 l vizet, fedjük be és főzzük 1-1,5 óra hosszat, míg a hús meg nem puhult. Ha a hús megfőtt, szedjük le a csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával együtt. Kb. 15 perc múlva, ha a tészta megfőtt, tálalhatjuk.

Tárkonyos sonkaleves

Ezt a levest húsvétkor szokás készíteni, a füstölt sonka főzőlevéből. Sajnos manapság igazi füstölt árut csak elvétve lehet kapni, mert igen elterjedt a gyors páccal készített igen silány minőségű termék. Ha mégis sikerül kifogni a régi, igazi füstön elkészített sonkát, akkor igen finom ételt készíthetünk belőle.
Hozzávalók
Húsok: egy füstölt sonka, vagy csülök.
Egyéb: Egy evőkanál kanál zsír, liszt, 1/2 liter tejföl, só, pirospaprika, tárkony (szárított tárkonyt lehet kapni az üzletekben)
Elkészítés:
A füstölt sonkát jó bő vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Két-három óra főzési idővel kell számolni. Amikor a sonka megfott, kivesszük a főző léből, ez lesz a húsvéti sonka.
A levéből pedig levest készítünk. Először is a főző lébe jó sok tárkonyt teszünk, ezzel felforraljuk, majd berántjuk. A sonkából néhány apróra vágott darabot a levesbe teszünk. Rántás: egy másik lábasban egy evőkanál zsírba egy kanál lisztet teszünk, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Majd őrölt pirospaprikát teszünk bele. A sonka levéből egy fél liternyivel feleresztjük, majd az egészet beleöntjük a levesbe. Felforraljuk, majd behabarjuk.
Habarás: A tejfölből két evőkanálnyit kiveszünk egy mélytányérba, majd egy evőkanál lisztet teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Hígítjuk a leves levével, majd beleöntjük a levesbe. A maradék tejfölt is elkeverve beleöntjük e levesbe. Pár percig forraljuk, majd a tűzről levesszük. Levesestálba merjük , és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Húsvéti sonka

Hozzávalók:
1 füstölt sonka
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma

Elkészítés:
Az égvilágon mindenki meg tud főzni egy húsvéti sonkát.
De ha a főző lébe teszünk egy négybe vágott, szétszedett vöröshagymát és 4-5 gerezd összetört fokhagymát, rá kell ébrednünk, hogy fantasztikusat alkottunk.
Jó eredményre számíthatunk többféle sonkával is, pl. kötözött füstölt karaj, füstölt tarja, vagy füstölt comb esetében, de legfinomabb a hagyományos kötözött sonka.
(Ez nem igaz, mert az igazi sódar a legjobb, de ilyet városban nemigen lehet beszerezni és különben is, óriási mérete miatt nincs miben megfőzni, és különben is: ki eszi meg, mikor fogy el?)
Szóval, feltesszük a sonkát főni annyi vízben, hogy biztosan ellepje és lefedve fozzük kb. 2,5-3 óra hosszat. Akkor jó, ha mélyen megszúrjuk, és a tű vagy kés simán kijön a húsból. Ekkor kezdődik a türelemjáték, mert hagyni kell, hogy a sonka a főző lében hűljön ki. Aki melegen szereti, az is hűtse ki a lében, legfeljebb étkezés előtt 10-15 percig forralja.

Füstölt csülökből készülhet egy igen finom specialitás húsvéti sonka; amikor a csontot kiveszik a forró csülökből, a helyére fott tojásokat pakolnak be, majd az ily módon spékelt csülköt szorosan összekötözik és visszateszik a főző lébe, úgy hagyják kihűlni. Gyönyörű látvány - de finom is - a hideg csülök szépen szeletelve.

A sonkát melegen mustárral, tormával fogyaszthatjuk, hidegen főtt tojással, újhagymával, retekkel az igazi.
A levét nem szabad kiönteni, többféleképpen is felhasználhatjuk:
tojást főzhetünk benne (van aki azt ajánlja, hogy a sonkával együtt főzzük, ezt az én kényes gyomrom nem veszi be, ezért mindig félreteszek tojásfőzéshez a sonkaléből);
a bableves, babfőzelék, lencse a húsvéti étrend része, tegyünk bele sonkalevet;
sonkástésztához a tészta főzővizét dúsíthatjuk vele; ha túl sok a sonkalé és nem tudjuk mind felhasználni, fagyasztva eltehetjük akár fél évre is.

Tanácsok a sonkához

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül.
A disznóhús tartósítására a szükség vitte rá az embereket: muszáj volt a téli hónapokra is húst raktározniuk, amit sós páclében érleltek és füstöléssel tartósítottak. A legjobb falatok azaz a sonka, húsvétkor került elő a kamrából az asztalra.

A sonka főzése

Főzés előtt pár órára hideg vízbe tesszük, így kiázik belőle a sok só. Mivel egy egész sonka még a legnagyobb családoknak is sok lenne, általában négy részre osztják: a frikandora, csülökre, rózsára és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, nem szabad hagyni, hogy lohogó vízben forrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst. A főző lében hagyjuk kihűlni!
Mit együnk a sonkához?
A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, kalácson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is. Magyarországon, főleg régebben, nagy szerepe volt a sonkához adott különböző retkeknek, mint üde látványt nyújtó piros hónapos reteknek, a jégcsapreteknek, a fekete reteknek. A retek szeletelve, sózva, pár szem köménymaggal meghintve, a fekete retek pedig durvára reszelve adjuk a sonka mellé. De ezzel még nincs vége a sonka sokféle tálalási lehetőségeinek. A régi magyar konyha gyakran adott a sonka mellé különböző gyümölcsöket. Déli országokban előszeretettel kínálnak a sonka mellé durvára vágott vöröshagymát vagy felkarikázott újhagymát, póréhagymát, melyeket gyakran színesítenek ketchuppal, különböző balzsam-ecetekkel, olivás ízesítet és főszerolajakkal. Az északi országokban, de hazánkban is a németek lakta területeken népszerő a húsvéti sonka mellé adott, kifliburgonyából készített, hidegen tálalt hagymás burgonyasaláta, snidlinggel bőven megszorva.

Húsvéti sonka másképpen

Életem első húsvéti sonkáját - jelentem - megfőztem! Nagyim tanácsára nem áztattam ki, és nem hibáztam: tényleg nem volt annyira sós, hogy ki kelljen áztatni.

Hozzávalók:
1.7kg füstölt kötözött combsonka
5 db babérlevél
1 ek. fekete bors
2 közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma

Elkészítés
A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát elfelezem. A sonkát a csomagolástól megfosztom, átmosom, egy nagy lábosba teszem és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. A babérlevelet, a hagymákat és a borsot mellédobom és közepes lángon, fedő alatt felteszem főni. Amikor forrni kezd, megkóstolom a levét, ha nem sós, akkor utána sózom. Kb. 2-2 és fél órát főzöm. Akkor kész, ha a hústű szépen, könnyen átszúrja. Mikor kihűlt, alufóliába csomagolva a hűtőben kihűtöm, hogy szépen lehessen szeletelni.

Húsvéti sárga túró

Egy liter tejet jól megcukrozva és fahéjjal ízesítve a tűzre teszünk és folytonos keverés közben beleütünk legalább tíz egész tojást. Addig főzzük, míg az összes fehérje ki nem csapódik benne. Ekkor a túróhoz hasonlóan tüllzacskóba téve levét kicsepegtetjük. Hagyjuk jól lehűlni, hogy lehessen szeletelni. A sonka mellé szeletelve kínáljuk.

Sárga túró

Hozzávalók:
1 l tej
20 db tojás
ízlés szerint cukor
Elkészítés:
Tojásokat felütjük, ha időt szánunk rá akkor ki is fújhatjuk. Így sok festhető tojáshéjhoz juthatunk. Tojásonként 2 kanál cukrot szoktam én tenni bele. Ha valaki kevésbé édesen szereti akkor lehet kevesebbet is tenni, vagy ha édesebben szereti akkor többet is. Finom diabetikus édesítővel is, apukámnak aki cukorbeteg úgy szoktam elkészíteni.
A tojásokat a cukorral összekeverem. Beleöntöm a lábos tejbe és lassan főzni kezdem. Addig főzöm amíg össze nem csomósodik a tojás benne. Kb. 1 óra. Utána egy szövött anyagba öntöm és egy éjszakán át kicsöpögtetem a levet belőle. Utána hűtőben tárolom.

Húsvéti sütemények
Szakálas pogácsa receptje

Hozzávalók:
20dkg liszt
6dkg reszelt sajt
14dkg Ráma
pici só
1 tojás sárgája
2 evokanál tejföl
2,5dkg élesztő
Elkészítése:
Az alapanyagokat, az élesztős tejjel összegyúrni, majd vékonyra kinyújtani. Pici pogácsa szaggatóval kiszaggatni, és megsütni. Töltelék készítése: Összekeverünk 10 dkg Rámát, 1 doboz mackó kocka sajtot 2 evőkanál tejföllel.
Megkenjük a kerek pogácsákat és kettőt-kettőt összeragasztunk egymással. Az így kapott dupla pogácsákat a töltelékes résznél reszelt sajtba forgatjuk, melytől szakállas lesz a pogácsapáros. Mutatós és nagyon finom.

Túrótorta

Hozzávalók:
2x4 tojásból kerek kakaós piskóta tortalap
Krém:
40 dkg túró
1 ráma
25 dkg porcukor
1 vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
2 vanília cukor
1 doboz ananász (szeletelt)
3 dl tejszín
1 habfixoló

Elkészítés: A pudingból a tejjel krémet főzünk. A rámát a porcukorral, vaníliás cukorral a túróval habosra kavarjuk. Még langyosan hozzáadagoljuk a puding krémet. A kettévágott piskóta karimákat ezzel megtöltjük. A tetejét megrakjuk ananásszal és a megmaradt krémmel lefedjük. A tejszínből egy vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk és ezzel díszítjük a tetejét. Hogy még finomabb legyen csokoládét csorgathatunk a díszítésre.

Háromszínű csíkos szelet

Hozzávalók:
Az első laphoz: 15dkg sima liszt, 10dkg darált dió, 10dkg kristálycukor, 1 tojás, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál
szódabikarbóna.
A második laphoz: 15dkg sima liszt, 5dkg kakaó, 10dkg kristálycukor, 1 tojás, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.
A harmadik laphoz: 15dkg sima liszt, 5dkg darált mák és 1 tojás (vagy pedig 5 dkg kókusz és akkor 2 tojás), 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.
A krémhez: eloször 1 liter tej, 12dkg (kb. 8 kanál) gríz, 2 vaníliás cukor. Majd még 25dkg Ráma és 25 dkg porcukor.A tetejére keserű csokoládé, ízlés szerint.

Elkészítése:
A lapok hozzávalóit külön-külön összegyúrjuk, elnyújtjuk, s külön-külön megsütjük egy 23-szor 35 cm-es zsírozott, lisztezett tepsiben. A krémhez a felsorolt hozzávalókat sűrűre főzzük, s ha kihűlt, hozzáadjuk a margarinból és a porcukorból habosra kevert krémet. A kész krémmel megtöltjük a lapokat, de úgy számítsuk ki, hogy a tetejére is krém kerül. A végén keserű csokit reszelünk rá.

Foszlós kalács

Siker titka: jól felfutott élesztő (ehhez langyos hozzávalók, de ne legyen se túl meleg, se túl hideg),addig kell dagasztani, amíg a "gerendáról nem csepeg a víz" A dagasztó mozdulat nem szimpla kavarás és végképp nem gyúrás, hanem olyan "kapkodó" mozdulat: a fakanállal gyorsan bele-bele kapunk a tésztába és felfele húzzuk kicsit. Ezzel levegőt juttatunk a tésztába, ami nagyon fontos. Akkor jó a művelet, ha "cuffogó" hangot hallunk és látjuk a tésztabuborékokat a kész tésztát kelesztenünk kell, de a hely ehhez ne legyen se túl meleg, se túl hideg és végül de nem utolsósorban kedvvel szabad csak nekiállni.

Hozzávalók:
60 dkg liszt,
10 dkg vaj (vagy margarin),
12 dkg cukor,
3 tojás,
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos tej,
csipet só
Elkészítés
Az élesztőt meleg helyen megfuttatjuk kb 1 dl langyos cukros (1 teáskanál kristálycukrot adtam hozzá) tejben. A tojásokat alaposan elkeverem a cukorral, majd hozzáadom felváltva a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék (2 dl) langyos tejet. Lágy tésztát dagasztok belőle, majd a hozzáadom az olvasztott vajat, ezzel is dagasztom, egészen addig, míg a gerendáról nem csöpög a víz. 1 órán keresztül, langyos helyen a duplájára kelesztem. Majd lazán átgyúrom, három részbe (copfba) veszem, összefonom, sütőpapírral kibélelt tepsiben elhelyezve, újabb félórát kelesztem. 1 evőkanál tejet elkeverek 1 tojássárgájával, és a kalácsot alaposan megkenegetem vele mindenhol. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, addigra a teteje is szép aranybarna színt kap.
Tipp: akkor sem kell megijedni, ha a kelt tésztánk túl lágyra sikeredett és ragacsos. Akkor jó ugyanis, he elválik az edény falától, de azért puha. Ha ragacsos lenne, úgy nem lehetne formázni, így ebben az esetben adjunk hozzá nyugodtan még annyi lisztet, amennyit "felvesz", hogy a kívánt minoségű tésztát kapjuk!
Én évekig küszködtem a kézi dagasztással (kenyér, kalács, kelt tészta), de aztán ahogy egyre kevésbé értem rá, pont jókor vágtak hozzám egy használaton kívüli kenyérsütőt. Azt mondhatnám, nekem a hagyomány ma már nem éri meg az időt sajnos.

Kalács másképpen

Hozzávalók: 6-8 személyre

1 kg liszt
25 dkg margarin
3,5 dl tej
8 g
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
4 tojássárgája
3 dkg élesztő
10 dkg mazsola
1 citrom

Elkészítés:
A vaníliát egy mozsárban összetörjük a cukorral. A mazsolát beáztatjuk. A lisztet és a tejet felmelegítjük. 1 dl tejben elkeverünk 2 evőkanál lisztet, 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, majd megkelesztjük. Utána beledolgozzuk a többi cukrot, a citrom héját, a sót, a maradék tejet, a tojássárgáját, a mazsolát és a felolvasztott margarint. Lefedve megkelesztjük.
3 rudat sodrunk belőle, összefonjuk őket, és közepes hőmérsékleten megsütjük.

Húsvéti sonkás kenyér

Hozzávalók

50 dkg finomliszt,
30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, kicsontozott füstölt csülök),
2 dkg friss élesztő,
3 csapott teáskanál porcukor,
1 1/2 dl tej,
3 dkg vaj,
1 mokkáskanál só, nagyon kevés szódavíz.

Elkészítés
Az elmorzsolt élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót, valamint a felfutott élesztőt és a tejet. Ezután annyi szódavizet öntünk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tészta legyen belőle. Hólyagosra kidolgozzuk (kis konyhai robot keveropálcájával végezve a művelet nem tart tovább 8-10 percnél), és lassan beledagasztjuk az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát lisztezett, mély tálba tesszük, tetejét is behintjük kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyre (de semmiképpen sem a tűzhely közelébe) tesszük, és a duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk, és keskeny, hosszú zsúrkenyér formájúra alakítjuk. Sütőlemezre rakjuk, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha már majdnem kész, vagyis szép sárgásbarna, tetejére kevés vizet spriccelünk, így szép pirosra, márványosra sül. Körülbelül 50-60 perc alatt elkészül. Nagyon finom, akár szendvicskenyérnek fogyasztva, akár csak vajjal megkenve, snidlinggel meghintve. Alufóliába csomagolva, és a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is frissen eláll.

Méteres torta

Ennek a süteménynek az elkészítése kicsit macerás, de az eredmény busásan kárpótol bennünket fáradságunkért.
Nagyon finom, nagyon kiadós süteményt kapunk. Ha nem is sikerül a legszebbre, a család akkor is nagyon örül neki, mert az íze végtelenül finom, és azt nem is lehet elrontani.

Hozzávalók
A tésztához:
8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.
A krémhez:
egy liter tej, 15 dkg. vaj, 10 evőkanál porcukor, két csomag pudingpor, egy puncsízű, és egy vaniliaízű.
A mázhoz:

három evőkanál kakaó, négy evőkanál cukor, négy evőkanál tej, 5 dkg. vaj, egy evőkanál csokoládés pugingpor.

Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát.
Én piskótatésztából szeretem a legjobban, úgy hogy ezt írom le.
Ezt a tésztát ozgerincsütőben kell készíteni, két rudat, az egyiket sima piskótatésztából, a másikat kakaós piskótatésztából.

A tészta elkészítése.
A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát: két őzgerincsütőt, jól kizsírozzuk, és kilisztezzük.
Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen. A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész. Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal forgatni kell. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, a felét beletöltjük az egyik őzgerincformába, a maradékhoz egy evőkanál kakaót teszünk, elkeverjük, majd beletöltjük a másik őzgerincformába. Ezután a két őzgerincformát betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnott piskóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenorzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van.

Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a tölteléket.

Töltelék készítése
A két pudingporból és a tejből, 4 - 4 evőkanál cukorból elkészítjük a pucspudingot, és a vaniliás pudingot. Egy kicsivel kevesebb tejet tegyünk a pudingba, mint a pudingpor leírásán van, hogy elég sűrű legyen a krém. A pudingokat kihűtjük.
A vajat 2 evőkanál porcukorral kikeverjük, és felét a puncs, felét a vaniliapudingba tesszük. Mindkettőt jól elkeverjük.
Amikor a tészta megsült, megvárjuk míg teljesen kihül, és keresztben, ujjnyi vastag darabokra vágjuk.

Felváltva megkenjük a vaniliakérmmel az egyik darabot, majd a következot pucskrémmel, és egymáshoz ragasztjuk. A tésztát is váltogatjuk, sima piskóta után kakaós piskótát veszünk. Két hosszú csík lesz a krémekkel egymáshoz ragasztott piskótákból.
Ha ezzel készen vagyunk, elkészítjük a mázat.
A három kanál kakaót, négy kanál cukrot, a négy kanál tejet, és a púpozott evőkanál pudingport összekeverjük, kis tűzön rövid ideig összefőzzük. Ha híg, pudingport, ha nagyon sűrű, tejet tehetünk még bele. Elég jó sűrűnek, de kenhetőnek kell lennie. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a fél vajat, és a két rudat bekenjük vele. Ha túl híg a máz, nagyon szétcsorog, ha túl sűrű, akkor nem lesz elég a két rúd tésztára. Ekkor érdemes a mázból még egy adagot készíteni, kicsit sűrűbbre, vagy hígabbra, a hogy jól be vonhassuk mázzal az összes süteményt.
Szeleteléskor rézsútosan érdemes szeletelni a süteményt, hogy minden szeletben mindegyik krémből, és mindkét piskótából legyen, így dekoratív vendégváró süteményszeleteket kaphatunk.

Húsvéti muffin

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 egész tojás, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10-15 dkg puha vaj, 1 dl tej, 1 csipet só, 1 ek méz, kevéske rum
A tetejére: ízlés szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok, marcipán nyuszi, csokitojások.
Elkészítés:
Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény "túlcsordul". Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez. A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.
Díszítés: Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat. Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük

Locsolók kedvence

Hozzávalók:
50 dkg margarin, 70 dkg finom liszt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg gomolyatúró, 5 dkg só, 15 dkg reszelt sajt (trappista), 1 db tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A margarint, lisztet, tehéntúrót, gomolyatúrót és sót összegyúrjuk, majd hutoszekrényben egy órát pihentetjük. Ezt követoen a tésztát 3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, tojással megkenjük, és derelyevágó segítségével 3 × 3 centiméteres lapocskákra vágjuk. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben 210 fokon megsütjük.

Diós kosárka

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg Ráma
10 dkg porcukor
3 tojássárga
3 ek tejföl
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
legalább 40 db kosárkaforma

Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék:

3 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1/4 citrom leve
1 db citrom reszelt héját
25 dkg darált dió
ízlés szerint mazsola
lekvár, meggybefőtt

A 3 tojásfehérjét felverjük, a porcukorral, a citrom levét és reszelt héját, a darált diót, és a mazsolát is hozzá adjuk, a tojás fehérjéhez. A tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm-re, pohárral kiszaggatjuk, a pohár egy kicsit nagyobb legyen, mint a kosárkaforma. Mindegyik kosárkába tesszünk egy tésztát, az aljára lekvárt vagy 1 szem meggyet rakunk, és erre halmozzuk fel a tölteléket. Utána tepsibe téve, előmelegített sütőben, 180 fokon szép aranybarnára sütjük, porcukorral meghintjük.
Tipp:
Ha valaki nem szereti a tojásfehérjét a töltelékben, el is hagyhatja, akkor annyi meleg tejet adjon a többi hozzávalóhoz, hogy jól összeálljon, de ne legyen folyós. Viszont a dió mennyiségét 40 dkg-ra kell emelni. Húsvétra és karácsonyra nagyon alkalmas, megsüthetjük 1 héttel előtte, dobozva zárva jól eltartható, ha család nem eszi meg addig! A darált dió helyett használhatunk, darált mákot, darált mandulát, vagy darált mogyorót

Húsvéti apró sütemény

Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 3-4 szem őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró színes cukorkák.

Elkészítés:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a mandulát, a fűszereket, meg a cukrot hozzákeverjük. (liszt nem kell hozzá) Fólián, vagy lisztezett deszkán félcenti vastagra nyújtjuk és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk. Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőben kis lángon kb. 25 percig sütjük, , ha túl forró a sütő, a mandula megkeseredik. Amikor kihűlt, savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk és apró szines cukorkákkal, vagy cukormázzal, mandulával, mogyoróval, kandírozott gyümölccsel díszítjük.

Húsvéti tojás
Tojásfestés természetes anyagokkal

Hamarosan elérkezik húsvét ünnepe, melyhez szerencsére még sok hagyományos népi szokás kapcsolódik. A kislányok hímes tojásfestéssel készülnek, melynek technikáját játszóházakban, segítő népmuvészektől sajátíthatják el. Segítségre lehet egy-egy ügyeskezű, hagyományörző anyuka, nagymama, vagy nagynéni is, de megtanulhatják a fogásokat könyvekből is. Az üzletekben nagy a kínálat különböző tojásfestékekből, melyek ugyan egészségre ártalmatlanok, de vegyi anyagokból készülnek. Mi olyan festési módszereket ajánlunk, melyekkel teljesen természetes-, elsosorban növényi alapanyagokat alkalmazunk a húsvéti tojások színesítésére.
A festőléhez célszerű már a tél folyamán elkezdeni gyűjtögetni a növényeket. A kiválasztott tojás héja vastag és sima legyen, a főzését mindig hideg vízben kell kezdeni. Általában a főzésre elég tíz-tizenöt perc, de ha a tojást a belsejével együtt akarja megőrizni, akkor azt érdemes hatvan percig rotyogtatni. A forró vízből kivéve azonnal le kell hűteni, nemcsak azért, mert így könnyebben lehámozható a héja, hanem azért is, mert tovább eltartható. Forrázzuk le a növényeket, majd forraljuk 20-30 percen keresztül, a szín rögzítéséhez adjunk hozzájuk egy-egy evőkanál ecetet. Töltsük ki a színező leveket egy-egy befőttesüvegbe, ezekben áztassuk a tojásokat 10-20 percen keresztül, a kívánt szín eléréséig. A fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el. Különböző színek eléréséhez más-más növényi főzetet alkalmazzunk, ehhez ad segítséget a következő gyűjtemény.

Természetes tojásfestékek:

Piros tojások: Lilahagymát és vörös céklát használhatunk ha a tojásokat piros színűre akarjuk festeni. Szedjük le a lilahagyma külső leveleit, tegyük vízbe és a tojásokkal együtt főzzük 30-60 percig. Minél többet hagyjuk a tojásokat a lében, annál sötétebb színűek lesznek.
A vörös cékla burgundi vörösre festi a tojásokat. Egy darab céklát felszeletelünk és 15 percig főzzük egy liter vízben. Ezután beletesszük a tojásokat és még 10 percig együtt főzzük, ha ecetet teszünk bele a szín sokkal erősebb lesz.

Sárga színű tojások: Sárga tojásfestésre kurkumát és zöld petrezselymet használhatunk. A zöld petrezselyem leveleket megfőzzük fél liter vízben, majd egy negyed órát hagyjuk állni. Ezután beletesszük a tojásokat és tíz percig együtt főzzük. Kurkumával való festéskor 2 dl meleg vízhez adjunk 2 evőkanál kurkumát és 1 evőkanál ecetet. Ebben áztatjuk a főtt tojásokat.

Barna színű tojások: A kávé barnára festi a tojásokat, attól függően, hogy milyen élénkre szeretnénk a tojásokat, kevesebb vagy hosszabb ideig együtt főzzük őket a kávéval.

Ha még szebbre szeretnénk a tojásokat temperával, zsírkrétával vagy akár körömlakkal is díszíthetjük őket.

Zöld színű tojások
A kertben már találhatunk zsenge csalánlevelet, spenótot, ennek főzetével zöldre festhetjük a tojásokat. Fekete bodza zöld bogyóiból is szép zöld színt nyerhetünk, de használhatunk nyírfalevelet és rügyeket a zöldre színezéshez.

Sötétlila színű tojások
Ha a nyár folyamán előre gondolunk a tojásfestésre, gyűjthetünk sötétlilára festő bodzabogyót.

Sárga színű tojások
Sárgás színt ad még az eperfalevél, a körömvirág szirma, sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is. A kamilla is zöldessárga színre fest.

Fekete színű tojásokFekete
Fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk).

Vörös árga színű tojások
Vörös színt ad a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt fozve. A vöröshagyma héjával barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyöru napsárga színt kapunk.

Bíbor színű tojások
Áfonyalében hosszabb ideig ázó tojás, lehetőleg fehérhéjú lesz gyönyörű bíbor színű.
Az úgynevezett írottmintás tojások motívumainak megrajzolásával is megpróbálkozhatunk. Nem szükséges hozzá más, mint egy kevés méhviasz, egy íróka, egy gyertya, amelynek lángjánál majd a festés után leolvasztjuk a viaszt, és némi kézügyesség.

Húsvéti tojás, hímes tojás, írott tojás, piros tojás
A húsvéti tojás a húsvéttal mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás díszítését és felhasználását azonban nem a kereszténység kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett. A díszített húsvéti tojás elsősorban Európa keleti felén terjedt el, Közép- és Ny-Európában kisebb, körülhatárolt területeken van gyakorlatban, ahol a húsvéti tojást általában egyszínűre festik.
Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése is, vagy karcolása.
Napjainkban legáltalánosabb a vöröshagymahéj-főzet. Húsvéti tojás díszítésével elsősorban nők foglalkoznak, akik gyakran a művelet helyi specialistái.
A férfiak karcolást és főleg patkolást végeznek.
A húsvéti tojás húsvéti ajándék, amely bármely családi, lokális, jogi kapcsolat alapján adható. Keresztszülők keresztgyermekeknek és leányok az őket húsvéthétfőn meglocsoló fiatalembereknek adják.

Húsvéti nyúl
Gombás nyúlgerinc

Hozzávalók: 2-3 személyre
1 nyúlgerinc
vékony szalonnaszeletek
gomba
petrezselyem
Elkészítés
A nyúlgerincet megtisztítjuk, bevagdossuk, majd a vágatokba tűzzük a szalonnaszeleteket, és megsütjük.

Nyúl ragu

Hozzávalók

2 db nyúlcomb
2 db nyúllapocka
8 dkg zsír
5 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 db babérlevél
kakukkfu
petrezselyem
25 db mogyoróhagyma
20 dkg champignon gomba

bors
5 dl fehérbor

Elkészítés:
A húst feldaraboljuk, és megsütjük a zsírban, hozzáadjuk a lisztet, a feldarabolt hagymát, fokhagymát, fűszereket, bort, és egy kevés vizet. Ha a hús félig puha, tegyük bele a petrezselymet, babérlevelet, kakukkfüvet, mogyoróhagymát, gombát, és pároljuk készre.

Párolt nyúlcomb naranccsal

Hozzávalók:

4 db vadnyúlcomb
3 dkg vaj
1 db narancs
1 db mandarin
1 dl fehérbor
3 dkg liszt

Barnamártás
Bors

Elkészítés
Kipréseljük a narancsot, és a mandarint cikkekre szeljük.. A combokat előkészítjük, majd befűszerezzük. A vadnyúlcombokat lisztbe mártjuk és a felmelegített vajon elősütjük. Ráöntjük a fehérbort és a barnamártást, fedővel lefedjük, majd lassú tuzön puhára pároljuk. Ha megpuhultak, rövid ideig várunk, hogy hüljön, majd félbevágjuk. Közben félliternyi barnamártást összekeverünk a narancslével és jól felforraljuk.
Tálalása: combokat tálra rakjuk, ráöntjük a barnamártást, a többit külön mártásoscsészében tálaljuk. Köretként burgonya ajánlható hozzá.

Barna mártás

Hozzávalók

50 dkg sertéscsont
5 dkg zsír
2 dkg cukor
1 dl vörös bor
5 dkg paradicsompüré
0,5 dkg fokhagyma
1 g kakukkfű
12 dkg vegyes zöldség
6 dkg liszt
1 dkg
1,5 g egész bors
4 dkg hagyma
2 db babérlevél
0,5 dl madeira bor

Elkészítés:
A csontot és a zöldségeket, hagymát, babérlevelet, fokhagymát, borsot zsírban megpirítjuk. Ha végeztünk a pirítással 1 liter vizet adunk hozzá, kicsit megsózzuk és megfőzzük. Zsírban pirítjuk a cukrot és lisztet, addig amíg barna színű nem lesz. Ezt rántásként a csontlevesbe öntjük és hozzáadjuk a 2 féle bort, kakukkfüvet, paradicsompürét és kb. 2,5-3 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A főzés végeztével a csontokat eltávolítjuk és a mártást gondosan leszurjük.

Tűzdelt nyúlcombok rozmaringos vele sült burgonyával, ecsenyemártással

Hozzávalók:

4 nyúlcomb
80 dkg burgonya
2 dl tejföl
1 dl világos sör
8-10 gerezd fokhagyma
2 evokanál olaj
3 ágacska friss rozmaring
1-2 evőkanál liszt
bors

Húsvéti bárány
Rozmaringos báránygerinc

Egy darab báránygerincet csigolyánként feldarabolunk, a borda csontját a húsról lefejtjük és kifordítjuk. Az így kapott "nyeles" szeletet sóval, borssal, rozmaringgal megszórjuk és forró faszénparázson mindkét oldalát megsütjük. Vajas petrezselymes burgonyát kínálunk hozzá köretnek.

Egészben sült báránygerinc

Hozzávalók
kb. 1,5 kg konyhakész , báránygerinc, só, 6-7 evőkanál olaj

Elkészítés
A gerincet az esetleg rajta maradt inaktól, bonyegtől megtisztítjuk, de egy vékony zsírréteget rajta hagyunk. Megsózzuk; más fűszert nemigen használunk hozzá, hogy a hús különleges íze jobban érvényesüljön. Forró sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 10 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk, a tüzet közepesre mérsékeljük (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C), és nagyságától függően további 20-30 percig sütjük. A csontról lefejtve, fölszeletelve tálaljuk. Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres.

Jó étvágyat kívánunk!

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.