Testvértelepülések

 

  XI. Falunap 2009. augusztus 15.
Taktaszadán nagy hagyománya van a közös bográcsozásnak, sütésnek, főzésnek, ezért a több év óta összeszokott szadai asszonyok már kora reggel gyakorlott, szakavatott kezekkel megkezdték a falunapi készülődést. Egy csapat dagasztotta a tésztát, melyből aztán finom diós-mákos beiglit sütöttek a Művelődési Ház udvarán épített kemencében. Egy másik csapat krumplilángost sütött, az óvoda dolgozói pedig szinte az egész rendezvény ideje alatt sütötték a finom ízes palacsintát. Ezeknek a régi hagyományos kedvelt süteményeknek nagy sikere volt a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt). 9 óra körül a Művelődési Ház udvarán az intézmények dolgozói, a civilszervezetek aktív tagjai megkezdték a bográcsozást. Heten indultak a kolbászos paprikás krumpli főző versenyen. A konyha dolgozói mintegy 130 adag babgulyást főztek, illetve 70 adag kemencében sült tepsis krumlit készítettek a vendégek részére, de egy nagy üstben folyamatosan főzték a csemege kukoricát is, amit aztán kedvelt csemegeként fogyasztottak a vendégek a finom ebéd után. Filep András alpolgármester, mint minden gasztronómiai bemutatón, most is megmutatta szakácstudományát :gerslis töltött káposztát főzött füstölt oldalassal, mely mellé bőrös sertés hússal toroskáposztát is kínált. A látványnak és az illatnak köszönhetően sokan állták körbe a bográcsait. A Tarcalról érkezett vendég család: Kovács Andrásék pedig csülökpörköltöt készítettek.

A kora délelőtti órákban nem csak a gasztronómia szerelmesei tevékenykedtek, hanem a futbalpályán is megkezdődött a küzdelem, ahol Kaplony és Taktaszada ifjúsági csapata barátságos mérkőzésen mérték össze erejüket. A barátság jegyében vívott küzdelemnek végül 1:1 lett az eredménye.

10 órakor Daruka Józsefné kedves szavakkal, Volczér Bertalan pedig nótával köszöntötte a gasztronómiai udvar résztvevőt. A futballmeccsen megfáradt játékosok és az őket buzdító lelkes szurkolók megérkezését követően Vajtó János polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, majd megnyitotta a XI. Falunapot.

A megnyitót követően megkezdődtek a színpadon a szórakoztató műsorok. Elsőként a helyi Micimackó Napközi Otthonos Óvoda növendékei, majd a kaplonyi, valamint a kálmándi testvértelepülésekről Szadán táborozó gyerekek, a szadaiakkal együtt Kocsis Gyöngyike tanító néni által betanított produkciót adták elő. Hisák Rómeó, Cselényi Katalin: Falunapra című versét adta elő. A rendezvény helyszínére folyamatosan érkeztek a faluból, hiszen 11 órakor szinte minden korosztály kedvence, SZANDI lépett a színpadra, akinek műsorát nagy taps kísérte. A művésznő közvetlen, kedves modorának köszönhetően a jól ismert "Szandi" slágereket együtt énekelték Szandival.

A délelőtti program zárásaként a sátoraljaújhelyi Nemzetközi Néptáncfesztivál grúz néptánccsoportja lépett fel, akiknek igazi művészi produkcióját sokan megcsodálták. A csodálatos precizitással kidolgozott mozdulatok, a fegyelmezett színpadi magatartás, az elegáns kosztümök, temperamentumos, dinamikus, virtuóz előadásmód, az éles technikai eszközökkel, karddal bemutatott tánckoreográfiák bámulatba ejtették a nézőket és kuriózumnak számított.

Ebédidőben -Jó ebédhez szólt a nóta- Székely Zoltánnak köszönhetően. Közben dolgozott a zsűri is: Némethné Takács Mónika Alsódobszáról, Nagy Józsefné Taktaharkányból- kóstolgatták a finomabbnál-finomabb paprikás krumplit. Végül is a tálalásnak, a küllemnek köszönhetően a Polgármesteri Hivatal dolgozói kapták a legnagyobb dicséretet, a többi versenyben indulók pedig azonos eredményt értek el, és ennek megfelelően kapták meg díjaikat.

Délután Vajtó János polgármester Taktaszadai Önkormányzat képviselő-testületének határozata értelmében Tóth János részére Díszpolgári címet adományozott. A díj átadással egyidejűleg méltatta a díjazott Taktaszada sportéletében betöltött munkásságát, melynek eredményeként a település labdarúgó csapata a legmagasabb szintű eredményt érte el. A szadai vendégek a Díszpolgárt nagy tapssal köszöntötték. Vajtó János polgármester, a XI. Falunap felirattal ellátott óriás méretű tortát is a díszpolgárnak ajándékozta.

A délutánni programot Lakatos Tiffany és barátainak hastánc bemutatója nyitotta meg. A fiatal hastáncoló tehetségek korukat meghazudtoló produkciót mutattak be. A legfiatalabb táncos alig 4 éves volt, de már tudatos mozgással, komoly színpadi szereplőként lépett fel.
Ezt követően a Tigris Ifjúsági Klub táncosainak felvezetésével kezdődött a tiszavasvári Hobby Band zenekar élő koncertje. Az ismert slágerek színvonalas előadását a hálás közönség nagy tapssal, és a színpad előtti folyamatos tánccal jutalmazta.

A nagy melegbe a fák árnyékába megbújó közönséget is a színpad elé csalogatta az Arany Páva Nagydíjas taktaszadai Pávakör tagjainak, rendhagyó előadása, az ismert művészeket imitáló vidám produkciója. A "Pávás" fiúk sokszor mulatságos kosztümjeit, derékig érő göndör fürtjeit, csodás hangjuknak köszönhetően sikeres előadásait a hazaiakat megillető nagy közönség siker koronázta.

Délután a színpadon kisállat bemutatót is rendeztek, ahol több kiskutya, nagykutya, pulyka, de még kis póni csikó is látható volt.
Sok gyereket a színpadra csalt Szép Bence, aki "Kalandozva bolondozás, és bolondozva kalandozás" című szórakoztató programmal lepte meg a gyerekeket.
A következő produkcióban Mérai Katalin, a kedvelt TV sorozat sztárja, ismert nagy slágereket adott elő, mellyel nagy sikert aratott.

A XI. Falunap Mini Dáridóval búcsúzott, mely közben a hazaiak kedvence Stark Kinga hastáncát láthatta a közönség. A dáridózó Miskolci Nemzeti Színház művészei: Kertész Marcella, Keresztessy László Répássy Olivia, valamint a Vákum- Duó: Horváth Melinda és Tinta Tibor, akik operetteket, ismert táncdalokat, valamint dáridós nótákat adtak elő. A jól ismert művészek a falunapi műsoros produkciók zárásaként még a polgármestert is táncba vitték, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. A műsor zárásaként Stark Kinga Taktaszada Díszpolgárát köszöntötte záró hastánc bemutatójával.

A Művelődési Ház udvarán a rendezvény ideje alatt a rendezvény fő támogatója az Új Magyarország Vidégfejlesztési Program képviselői sátrat állítottak, ahol az érdeklődők kérdőíveket tölthettek ki. A helyes válaszadók részére Czabányi Attila a szerencsi HVI irodavezetője jutalmakat adott át.

A XI. Falunap, nagyon kellemes, napsütéses időben, egy igazán jó hangulatú, finom ételekkel, italokkal gazdagon terített asztalokkal, és minden korosztályt kielégítő, változatos, sokszínű színpadi műsoros produkciókkal telt el.

A rendezvény támogatói voltak:
Fő támogató: ÚMVP
Támogatók:Vajtó János, Bűdi Bertalan, Bánszki Józsefné, Germus István, Filep András, TAKTA-VÍZMŰ Kft,, Bűdi Bertalanné, Varga Zsolt, M. Tóth István, Gacsályiné Nagy Noémi, Székely Zoltánné, Patendula 2000. Bt., Czirba László, Orosz József, Orosz Józsefné, Turbucz András, Turbucz Andrásné, Nagy Tamás, Sike Lajos, Vajtó János Zsolt, Pásztor János, Pásztor Jánosné, Stark Ernő.

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.