 |
|
Receptklub |
 |
|
Füstölt
kolbászos gombaleves (4-5 főnek) |
Hozzávalók
15-20dkg vargánya gomba (szárított is nagyon
jó, de ezt elkészítés előtt kb 1 órára be kell hidegvízbe
áztatni)
1 nagy fej vöröshagyma, kis csokor petrezselyemzöld,
1,5ek zsír
1kk pirospaprika
15-20dkg füstölt kolbász
2-3db burgonya
egy maroknyi cérnametélt
fűszerezéshez, só, bors,delikát.,1 paradicsom, egy zöldpaprika
|
Elkészítés
A leveses fazekamba egy ek. zsírba odarakom az apró kockára
vágott vöröshagymát és megpárolom. Rászórom az apró kockára
vágott gombát, rászórok sót, borsot, petrezselyemzöldet,
delikátot és így összepárolom egy kicsit, majd meghintem
pirospaprikával és felengedem kb. 2 l vízzel. Ezután belerakom
az aprókockára vágott burgonyát, a paradicsomot, a zöldpaprikát,
a kicsit nagyobb karikákra vágott füstölt kolbászt és puhára
főzöm a levesben lévő zöldségeket. Főzés közben az 1 ek.
zsírral 2 cikk fokhagymával,1 evőkanál liszttel rántást
készítek, melyet hideg vízzel felengedek. Mikor a levesemben
minden puhára főtt, a fokhagymás rántással berántom. 5 percig
forralom, majd beleszórom a maroknyi cérnametélt tésztát,
és ezzel éppen csak felfőzom, hogy a tészta puha legyen.
Megízlelem a levesem, s ha szükséges sóval, borssal utána
fűszerezem. Aki szereti pici csípős paprikát is tehet bele. |
Halászlé |
Hozzávalók:
35dkg ponty, 35dkg harcsa,
30dkg kecsege színhús, 30dkg
süllő, 20dkg vöröshagyma, 10dkg
zöldpaprika, 10dkg paradicsom, vagy ennek
megfelelő mennyiségű lecsó, pirospaprika, só. |
Elkészítése:
Lényeges, hogy a halászlét többféle halból főzzük, mert
a különböző halak íze adja meg a leves igazi zamatát. A
halakat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. A halak
fejét, gerincét és a farok részeket külön lábasban főzzük
karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük
édes és erős paprikával, sóval, és kb. egy órán át főzzük.
Utána ezt a levest átpaszírozzuk. A paszírozott sűrű levet
annyira hígítjuk fel, amennyi halászlé mennyiséget akarunk.
Vigyázzunk, jó sűrű maradjon a levünk. A paszírozott levet
felforraljuk, majd belerakjuk óvatosan a besózott különböző
halszeleteket. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet,
a zöldpaprikát, paradicsomot és 20 perc alatt készre főzzük.
A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni.
Akkor jó a halászlé, ha az edényből fölszálló gőztől kezünk
összetapad.
|
Vajban
sütött ponty |
Hozzávalók
1- 1,5kg-os ponty
1,5 kocka rama margarin
1kg burgonya
1kk só
|
Elkészítés
A pontyot megtisztítom, kívül-belül besózom, majd beírdalom,
a bevágásokba pici vajdarabkákat teszek. Egy hússütő tepsi
alját jó vastagon kivajazok, belefektetem a halat. A hal
felső részére is rakok a maradék vajból, majd körbepakolom
a hasábokra vágott burgonyával, melyeket egy pici sóval
megpergetek. A hússütőre ráteszem a fedelét és beteszem
a sütőbe. Mikor majdnem puha leveszem a fedőt és addig pirítom
míg a hal bőre és a krumpli is meg nem pirul. A krumplit
egy picit óvatosan meg lehet sütés közben kavarni, hogy
jobban átpiruljon.
|
Karácsonyi
pisztráng |
Hozzávalók:
fejenként 1-2db pisztráng
20 dkg vaj, só
halanként 1-1 ágacska (kb 4-5cm) fenyőgally
|
Elkészítése:
A halakat alaposan kívül-belül megtisztítjuk, besózzuk és
2 óráig pihentetjük. Egy lapos teflonserpenyőt kivajazunk,
majd a halakat belefektetjük úgy, hogy a hasukba egy-egy
kiskanál vajat és egy-egy fenyőgallyat helyezünk. Középmeleg
sütőben (legjobb a levegőforgatásos) 10 percig alufóliával
lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva 10 percig
enyhén pirítjuk vigyázva, nehogy kiszáradjon.
Tálalhatjuk krumplipürével, petrezselymes, vagy sült burgonyával,
és kaporszósszal.
Varázslatosan finom ! |
Tárkonyos
pulykaraguleves |
Hozzávalók:
40dkg
pulykamellfillé
1 kis vöröshagyma
1dl olaj, só, törött fekete bors egy kevés
apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél
1 liter csontlé (leveskockából is lehet)
20dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10dkg gomba
6dkg liszt
2dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé
|
Elkészítés
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra
vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük
a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel
és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben
megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra
vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével
felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást
készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell,
utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével
savanyítjuk, jó forrón tálaljuk. |
Pulykaaprólék
leves |
Hozzávalók
100g
pulykazúza
1db kisebb pulykaszárny
200g sárgarépa
100g petrezselyemgyökér
80g gomba
100g zöldborsó
50g vaj
60g liszt
1 csomó zöldpetrezselyem
1dl tejszín
1 tojássárgája
só, orölt bors
|
Elkészítése
A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk
a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal
együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás
után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot
hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk
a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott
zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú
forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással
berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás
előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel
dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez
előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a
teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje
vajas galuska.
|
Gesztenyével
töltött pulykamell |
Hozzávalók:
60dkg gesztenye (tisztítva kb. 45 dkg)
só
80dkg pulykamellfilé
2 zsemle
25dkg darált sertéshús
2 tojás
1 csapott kiskanál őrölt bors
fél kiskanál reszelt szerecsendió
1 csapott evőkanál finomliszt
1 kiskanál paradicsompüré a sütéshez és
a fólia megkenéséhez
6 evőkanál olaj a párolt aszalt szilvához:
60dkg kimagozott aszalt szilva,
1-2 evőkanál szilvalekvár,
1 evőkanál cukor 5 dkg vaj |
Elkészítés
A gesztenyét megmossuk, megtörölgetjük, majd egy éles kiskéssel
nyersen meghámozzuk, vagyis külső kemény burkát lefejtjük.
Ezután lábasba szórjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi
ellepi. Csipetnyit megsózzuk, és kis lángon kb. 20 perc
alatt puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Közben a pulykamellfilét lapjában elfelezzük, de nem vágjuk
végig, hanem széthajtjuk. Így egy nagy, nyitott szeletet
kapunk, ami még mindig túl vastag ahhoz, hogy megtölthessük,
ezért az előbbi műveletet még egyszer megismételjük. Az
így kapott nagy hússzeletet azután kisujjnyi vastagságú
téglalappá verjük. Mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd
megolajozott alufólia lapra fektetjük. A zsemlét hideg vízbe
áztatjuk, kifacsarjuk és a gesztenyével együtt ledaráljuk.
A darált sertéshússal és a tojással összekeverjük. Egy csapott
eőokanál sóval ízesítjük, a borssal és a szerecsendióval
fűszerezzük. Ezt a tölteléket egy csíkban a pulykamellre
halmozzuk, és a fólia segítségével föltekerjük. Tepsibe
fektetjük, 4 evőkanál olajat aláöntünk, és előmelegített
sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses
sütőben 180 °C) 45 percig sütjük. Amikor a pecsenye kész,
a tepsiben összegyűlt levét lábasba töltjük, a liszttel
simára keverjük, a paradicsompürével ízesítjük, kb. 2,5
deci vizet hozzáöntünk, és kevergetve fölforraljuk. Ha túl
sűrű lenne, még egy kevés vízzel hígítjuk. A töltött pulykamellet
a fóliából kibontjuk, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük,
és tálra rakjuk. Köretnek burgonyapürét és párolt aszalt
szilvát kínálunk hozzá. A pecsenye levét külön mártásos
csészében adjuk az asztalra.
A párolt aszalt szilvához a gyümölcsöt lábasba tesszük,
annyi vizet (vagy vörösbort) öntünk rá, amennyi ellepi,
a cukorral ízesítjük, és 1-2 kanál szilvalekvárral sűrítjük
a levét, lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
|
Gesztenyével
töltött pulyka |
Hozzávalók:
1db 2kg-os fiatal pulyka,
1 csomag natur gesztenyepüré,
300g darált sertéslapocka,
1 kis fej vöröshagyma, 1ek
libazsír, 1dl tejszín, só, bors, kakukkfű,
szegfűbors
|
Elkészítés:
A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vékony
hegyes kés segítségével eltávolítjuk a mellcsontot, majd
a villacsontot. A nyak bőrét elkötjük. Töltelék készítése:
A libazsírban megpároljuk az apró kockára vágott hagymát,
hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a darált húst, a gesztenyemasszát
és a fűszereket, majd jól összedolgozzuk. Végül az egészet
a pulyka hasüregébe töltjük. Lassan, gyakori locsolgatás
mellett sütjük. Sütés után vörösborban párolt szilvával
és pirított burgonyával tálaljuk. A pulykát egyben adjuk
az asztalra, és ott szeleteljük. |
Mákos
guba |
Hozzávalók:
10 kifli, vagy bobájka
kb. 0,5l tej,
10dkg darált mák,
5dkg vaj, kevés só,
10dkg porcukor,1cs. vanília
|
Elkészítés:
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágom, és forró vajon néhányszor
átforgatom. Ezután leöntöm vaníliás forró tejjel (amibe
egy csipet sót kevertem) és tovább forgatom, amíg a kifli
felszívja az összes tejet. (Igazság szerint én úgy szeretem,
ha a kiflik kicsit megpirulnak.) Ezután ráhintem a cukorral
kevert mákot, és a tetejét megcukrozva, vagy olvasztott
mézzel megcsurgatva tálalom. Ízlés szerint mazsola is tehető
a kiflik közé.
Aki
az eredeti tésztával szeretné elkészíteni, annak a következőket
ajánlom: Fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez
tegyen két deka langyos tejben felfuttatott élesztőt, késhegynyi
sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját, és annyi
négy-öt kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó gyönge
tésztát kapjon. Kézzel jó erősen kidolgozza, míg szép sima
lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben dolgozzon bele
öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára kell dolgozni.
Ne legyen puhább, mint a kenyértészta! Letakarva, meleg
helyen megkeleszti, majd kétujjnyi rudacskákat sodor, ezt
elvagdossa egyujjnyi darabkákra. Sűrűn belerakja tepsibe,
úgy süti. A szép pirosra sült tésztát szétszedi darabkáira,
és azonmód melegen cukros mákot tesz rá.
|
Diós-mákos
bejgli
|
Hozzávalók
(2 rúd)
A tésztához:
500g liszt
250g vaj vagy margarin
4 tojássárgája
20g élesztő
20g porcukor
1,5dl tej
1db tojás a kenéshez
só
Diótöltelékhez
200g darált dió
200g porcukor
20g vaníliás cukor
0,5dl tej
50g mazsola
2cl rum
Máktöltelékhez
200g darált mák
200g porcukor
1db citrom leve és reszelt héja
0,5dl tej
50g mazsola
2cl rum
|
Elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A
lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből
kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék
meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert
élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat,
csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma
nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és
20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak
szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket
készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk.
A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk
a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat
– diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük,
és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd
kihűtjük.
A
tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra
nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen
oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül
maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre,
és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy
a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A
kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük,
és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél
órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!)
megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás
adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve
tetejét megszúrkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező
gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180
fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és
ujjnyi szeletekre ferdén vágva adjuk asztalra.
|
Hólabda |
Hozzávalók:
50dkg lisz
2,5dkg élesztő
1-1 evőkanál vaj és rum
1 tojás sárgája, csipet só
sütéshet olaj, tetejére porcukor
|
Elkészítése:
Rétestészta féle anyagot készítünk a cipót 1/2 órán át pihentetjük.
Késfoknyira nyújtjuk és derejemetszővel újnyi széles csíkokra
vágjuk. Laza mozdulattal gömbbé formáljuk, forró olajra
sütjük. Szalvétán csepegtetjük és porcukorba hempergetjük.
|
Mézes
puszedli - nagymama recepte
|
Hozzávalók:
1kg liszt,
3 tojás sárgája,
40dkg cukor,
2dl tej
2dkg szalakáli,
1 csomag fahéj (kb. 5 g)
|
Elkészítése:
20dkg cukrot pirítunk, majd felöntjük a tejjel. Kihűlve
a lisztbe öntjük, beletesszük a tojások sárgáját, a szalakálit,
és a fahéjat. Könnyű tésztát gyúrunk, ha kell, még egy csepp
tejet adunk hozzá.
Késhát vastagságúra nyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk. Megsütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét 20 dkg cukorral jól
kikeverjük, és a puszedlikra öntjük. Szellős helyre rakjuk,
hogy megszáradjanak
Karácsonyi muffin
Hozzávalók: 200 g aszalt gyümölcsök (sárgabarack,
meggy, szilva,alma,stb), 50 g kaliforniai mazsola, 30 ml
barackpálinka, 125 g vaj, 100 g cukor, 250 g liszt, fél
csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál
mézeskalács fűszerkeverék, 2 db tojás, 1 ek méz, 50 ml tej
Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket és a
mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával.
A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele.
A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 °C előmelegítjük.
A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal
és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az összevágott
gyümölcsöket és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk
a vajat, mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez
adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába
töltjük és 200 °C sütőben kb. 20 percig sütjük. Kb 12 db
finom muffint kapunk. |
Svédasztalos
szilveszter
Mandulás csirkecomb
|
Hozzávalók
8 személyre:
8 csirkecomb,
10dkg mandulaforgács,
5dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál ételízesítő,
1 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés
só, olaj a sütéshez.
|
Elokészítése:
A csirkecombokat kicsontozzuk, ketté vágjuk, besózzuk. A
tojást a főszerekel habosra keverjük, belerakjuk az összezúzott
fokhagymát. A zsemlemorzsát összekeverjük a mandulaforgáccsal.
Elkészítés:
A combokat megforgatjuk a lisztben, majd a fűszerezett tojásban,
végül a morzsás mandulaforgácsban. Bő, forró olajban vagy
zsírban kisütjük. |
Sajttorta
|
Hozzávalók:
A tészta elkészítéséhez vegyünk:
20dkg finomlisztet,
10 tojássárgáját,
3 tojásfehérjét,
15dkg reszelt sajtot,
1 teáskanál sót,
1 mokkáskanál törött fehér borsot.
A töltelékhez:
15dkg márványsajt,
5dkg margarin,
0,5dl tejszín,
1 fiola kapribogyó,
fél tubus szardellapaszta,
fél citrom reszelt héja szükséges.
|
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat
habosra keverjük a sóval, borssal, majd fokozatosan hozzáadjuk
a lisztet, a reszelt sajtot és a tojások kemény habját.
A masszát kikent, kilisztezett nagy tortaformába öntjük,
és előmelegített forró sütőbe tesszük. Közepes lángnál megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, deszkára borítjuk és két lapot vágunk
belőle.
Amíg a tortalap megsül van időnk elkészíteni a tölteléket.
A vajat habosra keverjük a reszelt márványsajttal, citromhéjjal,
szardellapasztával, tejszínnel és a kapribogyóval.
Ezzel a krémmel megkenjük a tortalapot, rárakjuk a másik
felét és a tetejét kedvünk szerint díszítjük. |
Korhelyleves
|
Hozzávalók
4 személyre:
40dkg savanyú káposzta
10dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 pár virsli
1 pár debreceni
3db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
3dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál ecet
2db füstölt ízű leveskocka
só
bors
fűszerpaprika
őrölt kömény
petrezselyem
|
Elkészítés
A füstölt szalonnát és a hagymát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk,
reszelt fokhagymával, babérlevéllel, őrölt köménnyel, leveskockával,
sóval, borssal, valamint fűszerpaprikával ízesítjük, majd
felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a levétől kicsavart, megmosott
savanyú káposztát és kb. 30 percig főzzük.
A virslit és a kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben megpirítjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet egy kevés vízzel, hozzáadjuk
a tejfölt, majd folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük.
Újra felforraljuk, majd beleszórjuk a virsli- és kolbászkarikákat.
Tálalás előtt ecettel és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Jó étvágyat! |
A
gazdagságot hozó lencsefőzelék
|
Hozzávalók:
0,5kg lencse
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
kis fej vöröshagyma
só, zsír, liszt, pirospaprika
1 pohár tejföl
ecet
|
Elkészítés:
Az előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét
bő vízben feltesszük főni. Nagyon jó füstölt léből készíteni.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót.
Tehetünk bele előzőleg jól kiáztatott füstölt tarja szeleteket,
vagy füstölt oldalast, de füstölt kocka is megteszi. Ha
megfőtt rózsaszín rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát,
hozzáadjuk a lencséhez, készre főzzük. Végül 1 pohár tejfölt
keverünk hozzá és egy pár csepp ecetet. Feltétnek sültszalonnát,
sültkolbászt készítünk
Jó étvágyat |
Jó
étvágyat kívánunk!
|
Filep
András
polgármester
|
|