Eddigi látogatók
száma:

621703

 
Testvértelepülések

 

  Receptklub
Receptek
 
Régi falusi ételek
Kemencében sült magyaros kenyérlángos

A kenyérlángos úgy keletkezett, hogy a dagasztóteknőben maradt tésztamaradványt kikotorták, hogy ne vesszen kárba, majd kerek lángosokat sütöttek belőle. A frissen kisült lángost megzsírozták és a kemene körül szaladgáló gyerekek, melegen jóízűen fogyasztották. A kemencében sült kenyérlángosnak nincs párja, de elektromos sütőben, vagy a kenyérsütő gépben kelesztett kenyértésztából is finom kenyérlángost süthetünk.
A kenyérlángos finom vacsora étel, de kiváló vendégcsalogató a pincékhez, baráti borozgatáshoz!
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 db főtt burgonya, 5 dkg élesztő, 1 db kockacukor, 4 dkg só és annyi langyos tej, amennyivel kenyér-keménységű kelt tésztát gyúrunk.
Feltét: felkarikázott hagyma,(lehet lilahagyma is,de póréhagyma is finom),kockázott húsos szalonna, (bacon nagyon finom rá),3-4 karika csípos zöldpaprika, fokhagymás tejföl, bors, pirospaprika, zöldfűszerek stb.

Elkészítés:
A tésztát kelés után nagy tepsibe kézzel ellapítjuk. Kemencében picit elősütjük. Kivéve a tetejére kenjük a zúzott fokhagymával elkevert tejfölt, a felkarikázott vöröshagymát, a húsos szalonnakockát(bacon az igazi) és megszórjuk a kedvenc fűszereinkkel, majd készre sütjük.
Tehetünk a szalonna mellé karikázott füstölt kolbászt, vagy a hagyma mellé csípos zöldpaprika karikákat, sőt egy-két paradicsom karikát is.
Fatüzelésű kemencében sütve az igazi. De ekkor csak törni szabad, tartja a mondás, mert ha vágják, összedűl a kemence.
Fehér bor illik hozzá!

BODAG/cigánykenyér/

Hozzávalók:1 kg liszt,1 csomag élesztő,gondolatnyi só,víz


Elkészítés
Az anyagokat vízzel összegyúrjuk közepesen kemény tésztává,kelesztjük. Tetszés szerinti vastagra , a tepsink méretétől függően kinyújtjuk, és pirosra sütjük. Nem szeleteljük, hanem darabokat törve belőle fogyasztjuk.


BODAG/cigánykenyér/ sparhelt platniján sütve

Hozzávalók:1 kg liszt, só ízlés szerint, kávéskanál szódabikarbóna,víz

Elkészítés: Hozzávalókat összegyúrjuk, közepesen kemény tésztát kapjunk.10-15 perc után hengerformájúra sodorjuk. A hengert feldaraboljuk. A darabkákat tetszés szerinti vastag köralakúra kinyújtjuk, de a legeredetibb kézzel széthúzni és úgy a sparhelt platniján mindkét oldalát megsütni. Kézzel törve darabolva fogyasztjuk.

Krumplipaprikás

Ez az étel nagyon gyorsan és nagyon finomra elkészítheto, a lényeg az, hogy finom füstölt árut kapjunk hozzá.

Hozzávalók
Húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna,
20-30dkg finom füstölt kolbász
Zöldségek: egy nagy fej hagyma, 1kg krumpli
Egyéb: egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika

Elkészítés:
A füstölt szalonnát feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a füstölt szalonnát, megpirítjuk, az apróra szeletelt hagymát üvegesre pirítjuk.
Beletesszük a feldarabolt krumplit, beletesszük a pirospaprikát, és ízlés szerint megsózzuk. Fedő alatt kis ideig pároljuk, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a felkarikázott füstölt kolbászt. Puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult, tálalhatjuk. Savanyúságnak kovászolt uborkát vagy uborkasalátát adhatunk hozzá.

Magyaros burgonyaleves

Hozzávalók:
45dkg burgonya,
2ek liszt,
3ek. olaj,
5dkg lecsó,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem,
fűszerpaprika, kömény, só.

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott burgonyákat kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Közben zsemleszínű rántást készítünk, amelyet fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítünk. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk és a tűzről lehúzva simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt, besűrítjük a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük.


Becsinált leves (4-6 személyre)

Hozzávalók:
50dkg apróhús
15dkg sárgarépa
10dkg fehérrépa
15dkg mirelit zöldborsó
10dkg kelvirág
5dkg gomba
5dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
petrezselyem
zellerzöld
bors

3 tojássárgája
(kb. 1dl tejszín)
néhány csepp citromlé

Elkészítés:
A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van - csontlével). Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön fozd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító mixet lassan csurgasd bele a - közben folyamatosan kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat A becsináltleveshes használt apróhús (aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.
A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is. Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe, hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a zöldborsót is külön fozzük meg. Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden puhára fott, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a fott borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet .

Savanyú káposzta leves

Hozzávalók:
1,5 liter
víz,
2,5 liter savanyú káposztalé,
0,5kg fehérkaraj,
0,5kg kolbászhús,
3db sárgarépa,
2db fehérrépa,
1-2 szál torma,
2-3 evőkanál liszt,
1 liter tejföl,
2dl olaj, a disznó agyveleje.

Elkészítés: A sárgarépát és a fehérrépát apró kockákra vágjuk, és amikor félig megpuhult hozzáadjuk a félig megpuhult húst és a tormát, együtt párolják néhány percig, majd annyi vizet öntenek rá, amennyi ellepi. Mielőtt megfőne teljesen (kb. felfőtt) felöntik káposztalével. A fűszerezett kolbászhúsból gombócokat készítünk, amikor felfőtt a leves, az aggyal együtt beletesszük, kevés borsot és sót adunk hozzá. A tejfölt liszttel elkavarjuk, és a tűzről levett levesbe öntjük. Ezután forrón tálalható
 Árvácska leves

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, só, 1/5dl olaj, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor petrezselyem zöld

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd 1 liter vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet. Öt percig lassú tűzön forraljuk, majd kivesszük a lébol a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet, Vékony vagy reszelt tésztát főzünk bele.

 Lecsó

Hozzávalók
Húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna.
Zöldségek: három nagy fej hagyma, 1kg zöldpaprika, 1kg paradicsom
Egyéb: Egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika

Elkészítés:
A füstölt szalonnát feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. A zöldpaprikát, paradicsomot megmossuk, és feldaraboljuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a füstölt szalonnát, megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírból a megpirult szalonnát és melegen tartjuk.A szalonnazsírba beletesszük az apróra szeletelt hagymát is üvegesre pirítjuk.
Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát és a paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával, és ízlés szerint megsózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk, és zsírjára sütjük. Aki szereti fokhagymával is ízesítheti. A zsírjára sült lecsó friss meleg kenyérrel nagyon finom, de nem rontja el, ha a lesült lecsóra 2-3 tojást ütünk, és azzal elkeverve megsütjük. Ne felejtsük el a pirult szalonnát a tetejére szórni és így tálalni.

Jó étvágyat kívánunk!

 


Filep András
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2017 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.